Reklama

Kasza z dynią

Pyszne i niezwykle zdrowe danie.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 kg dyni
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju lub masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Do oliwy z oliwek dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj. Z dyni usuń środek wraz z pestkami. Pokrój w ćwiartki (ze skórką), każdy kawałek posmaruj oliwą czosnkową. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 20 minut. Gdy przestygnie, usuń skórkę i pokrój w kostkę.

Kaszę kilkakrotnie opłucz, za każdym razem zmieniając wodę. Włóż do sita, sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 3 szklanki lekko osolonej wody. Wrzuć kaszę, dodaj olej lub masło. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 mi-nut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Garnek z kaszą odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie do kaszy dodaj dynię, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy