Kaszotto gryczane. Nie tylko dla osób na diecie
Kaszotto idealne? Doprawiona kasza, borowiki, topinambur. Okazuje się, że to jedno z najprostszych dań. Smakuje wyśmienicie.

Składniki
- 400 g kaszy
- 200 g topinamburu
- ½ l bulionu warzywnego lub wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- boczniaki lub inne grzyby
- olej
- masło
- sok z cytryny
- papryczka chili
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Topinambur obrać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadł (jeśli bulwy są duże, można pokroić je na mniejsze kawałki).
Suchą kaszę wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Prażyć przez 2-3 minuty, następnie podlać bulionem i dusić z marchewką i pietruszką (pokrojonymi w bardzo drobną kostkę).
Boczniaki pokroić na kawałki i usmażyć na oleju. Dodać podgotowany topinambur i smażyć dalej z dodatkiem masła.
Do kaszy z warzywami dodać łyżkę zimnego masła oraz sok z cytryny. Połączyć z usmażonymi grzybami i topinamburem. Przyprawić ostrą papryczką, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.