Reklama

Kawa - nie tylko w filiżance

Włoski deser kawowy tiramisu zna każda gospodyni. Oto inne pyszności z kawą.

Sernik cappuccino

Składniki na 10 porcji: 2 opakowania biszkoptów, 1 kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 3 serki homogenizowane, 2 szklanki mleka w proszku, 2 łyżeczki żelatyny, 1 jajko, 5 żółtek, 3-4 łyżki kawy naturalnej

Przygotowanie:

1. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj jedno całe jajko i 5 żółtek i dalej ucieraj. Porcjami dodawaj po 1 serku oraz po łyżce mleka w proszku. Na koniec ucierania masa powinna być jednolita.

2. W szklance wody rozpuść żelatynę, a gdy ostygnie dodaj ją do masy żółtkowej. Wszystko utrzyj na jednolity krem.

3. Zalej kawę 1/2 szklanki wrzątku. Wymieszaj, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

Reklama

4. Biszkopty ułóż jeden obok drugiego w podłużnej formie. Każdy z nich polej odcedzoną, przestudzoną kawą i posmaruj grubo kremem. Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i te również nasącz kawą. Wyłóż resztę kremu i uformuj ciasto. Następnie wstaw je do lodówki na ok. 2 godziny.

5. Przed podaniem udekoruj ciasto lekko zmrożonymi porzeczkami. Boki ciasta można posypać posiekanymi orzechami włoskimi albo arachidowymi. Wierzch ciasta, zamiast owocami, można też posypać kakao oraz rozpuszczalną kawą cappuccino.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 420 kalorii

Tort Fantazja

Składniki na 12 porcji:

Na biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 8 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka kakao, 2 łyżki rumu lub aromatu rumowego do nasączenia biszkopta

Na masę: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, pół kostki masła, 6-7 łyżek cukru pudru, wiórki i ziarenka kawy z czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

1. Jajka rozbij, żółtka odstaw, białka ubij na sztywną pianę z 10 dag cukru i szczyptą soli. Następnie dodawaj po jednym żółtku, po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej (wymieszaj ją wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao). Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piecz ok. 30 min w temp. 175° C. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.

2. Przygotuj masę: kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku i ostudź. Masło (nie może być zimne!) pokrój na kawałki i utrzyj z cukrem i połową zapachu rumowego (lub rumu). Dodaj zimną kawę i ucieraj dalej, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się i powstała gładka jednolita masa.

3. Biszkopt przekrój na pół, aby otrzymać dwa równe krążki. Każdy nasącz pozostałym aromatem rumowym (lub rumem) i przełóż masą kawową. Wierzch i boki tortu też posmaruj masą. Udekoruj czekoladowymi ziarnkami kawy, wiórkami i bitą śmietaną.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 510 kalorii

Bezowe gniazda

Składniki na 8 porcji: 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 40 dag śmietanki 30 proc., 20 dag

twarożku, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Do dekoracji: 4 dowolne owoce świeże lub kandyzowane, czekoladowe ziarenka kawy, bita śmietana

Przygotowanie:

1. Aby piana była sztywna i dobrze się ubiła, białka schładzaj wcześniej w lodówce. Miska (bądź inne naczynie, w którym będziesz ubijać białka) musi być zupełnie sucha, podobnie jak łopatki miksera. Mocno schłodzone białka jajek przełóż do miski i ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj po kropli sok z cytryny.

2. Odłóż 4 łyżeczki cukru pudru, a resztę dosypuj powoli do białek, ubijając trzepaczką lub mikserem. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

3. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciskaj bezy na pergamin ułożony na blasze formując osiem jednakowych bezowych gniazdek.

4. Blachę wstaw do rozgrzanego do 140° C piekarnika. Susz bezowe ciastka godzinę przy uchylonych drzwiczkach, a po wyjęciu przełóż ostrożnie ciastka na kratkę.

5. Śmietankę ubij z odłożonym wcześniej cukrem pudrem. Wymieszaj z twarożkiem oraz kawą. Napełnij kremem bezowe gniazda, udekoruj owocami i ziarnkami kawy.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 310 kalorii

Puszysta babka

Składniki na 8 porcji: 2 łyżki żelatyny, 1/3 szklanki gorącej kawy, sól, 1 tabliczka (ok. 10 dag) gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki kropli miętowych, 2 szklanki śmietanki kremówki

Do dekoracji: bita śmietania, czekoladowe kwiatki do dekoracji, listki mięty

Przygotowanie:

1. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej kawy. Odstaw, a gdy spęcznieje połącz z gorącą kawą i energicznie mieszając rozpuść w niej żelatynę.

2. Gorzką czekoladę posiekaj i przełóż do niewielkiego rondelka. Rondelek wstaw do większego garnka z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Powoli dolewaj kawę z żelatyną, cały czas delikatnie mieszaj. Dodaj szczyptę soli, cukier i krople miętowe. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wyjmij rondelek z gorącej kąpieli wodnej i odstaw, by powstały krem ostygł.

3. Gdy czekolada będzie stygła, ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Zupełnie wystudzony krem czekoladowo-kawowy połącz z ubitą na sztywno śmietanką kremówką.

4. Całość wlej do posmarowanej tłuszczem miseczki o pojemności 8 szklanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Gotowy deser wybij z formy na talerz. Udekoruj bitą śmietaną, świeżymi listkami mięty i czekoladowymi kwiatkami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 25 minut

Porcja: 350 kalorii

Świat i Ludzie 45/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy