Kedgeree z wędzoną rybą
Kedgeree to popularne danie kuchni anglo-indyjskiej na bazie ryżu, curry, jajek i wędzonej ryby. Sycące, smaczne i proste w przygotowaniu- wypróbuj przepis i przekonaj się sama!

Składniki
- 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga lub łososia)
- szklanka ryżu (najlepiej basmati)
- 300 ml mleka
- duża cebula
- liść laurowy
- półtorej łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 4 jajka
- cytryna
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na półtwardo. Do głębokiej patelni wlewamy mleko i 300 ml wody. Dodajemy wędzoną rybę, liść laurowy i pół łyżeczki kurkumy. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy rybę łyżką cedzakową i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrzucamy listek laurowy. Płyn zlewamy do naczynia.
2. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki oraz usuwamy ewentualne ości.
3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w cienkie półplasterki. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, rozgrzewamy na niej łyżkę masła z łyżką oliwy i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy curry, mieszamy i wsypujemy opłukany na sitku ryż. Zalewamy 350 ml płynu pozostałego po gotowaniu ryby. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 12 minut - ryż powinien wchłonąć cały płyn.
4. Dodajemy rybę oraz pozostałe masło. Mieszamy i ewentualnie dosalamy. Danie wykładamy na talerze i układamy na nim pokrojone w ósemki jajko. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz także: