Reklama

Kedgeree z wędzoną rybą

Kedgeree to popularne danie kuchni anglo-indyjskiej na bazie ryżu, curry, jajek i wędzonej ryby. Sycące, smaczne i proste w przygotowaniu- wypróbuj przepis i przekonaj się sama!

Składniki

  • 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga lub łososia)
  • szklanka ryżu (najlepiej basmati)
  • 300 ml mleka
  • duża cebula
  • liść laurowy
  • półtorej łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 4 jajka
  • cytryna
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy na półtwardo. Do głębokiej patelni wlewamy mleko i 300 ml wody. Dodajemy wędzoną rybę, liść laurowy i pół łyżeczki kurkumy. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy rybę łyżką cedzakową i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrzucamy listek laurowy. Płyn zlewamy do naczynia. 

2. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki oraz usuwamy ewentualne ości. 

3. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w cienkie półplasterki. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, rozgrzewamy na niej łyżkę masła z łyżką oliwy i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy curry, mieszamy i wsypujemy opłukany na sitku ryż. Zalewamy 350 ml płynu pozostałego po gotowaniu ryby. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 12 minut - ryż powinien wchłonąć cały płyn. 

4. Dodajemy rybę oraz pozostałe masło. Mieszamy i ewentualnie dosalamy. Danie wykładamy na talerze i układamy na nim pokrojone w ósemki jajko. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy