Kimchi ramen
Kimchi jest bogate w witaminy (m.in. A, C i witaminy z grupy B). Jedzenie kimchi poprawia odporność (m.in. dlatego, że zawiera chili i czosnek) i bardzo korzystnie wpływa na trawienie ze względu na obecność dobroczynnych bakterii.
Kimchi jest uznawane za jedną z pięciu najzdrowszych potraw na świecie.
Składniki
- 1 szklanka kimchi
- 2 łyżki zalewy z kimchi
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płatków chili kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 dymki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- opakowanie tofu (ok. 180 g)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 125 g makaronu (najlepiej oryginalnego ramen, ale można też zrobić z innym)
Kimchi ramen - przygotowanie:
Do garnka na gorący olej ryżowy wrzucamy wyciśnięty czosnek, starty imbir i płatki chili. Smażymy dosłownie 10 sekund, żeby nie spalić czosnku, a następnie dorzucamy pokrojone w kostkę tofu i dolewamy bulion warzywny.
Dodajemy cukier trzcinowy, kimchi i zalewę z kimchi. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, a następnie dorzucamy makaron ramen i po kolejnych ok. 5 minutach zdejmujemy z gazu.
Na koniec dodajmy olej sezamowy, mieszamy i całość posypujemy poszatkowaną dymką.
Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.
Zobacz także:
Najpopularniejsza koreańska potrawa - w rankingu najzdrowszych dań świata i na liście światowego dziedzictwa Unesco.