Reklama

Reklama

Kiszona fasolka szparagowa

Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.

Składniki

  • 1 kg fasoli szparagowej (zielonej i żółtej)
  • 2 łodygi kopru
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę (ok. 2 l). Wsyp 2 łyżki soli i 1 łyżkę cukru. Wrzuć fasolkę. Gotuj 3-4 min. Osącz na sicie. 

2. W garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy zacznie wrzeć, wsyp 2 łyżki soli. Do każdego słoika wrzuć przekrojony ząbek czosnku oraz 1 łyżeczkę gorczycy. Dodaj łodygę kopru oraz fasolkę. Wlej przestudzoną solankę. Słoiki lekko zakręć i odstaw na kilka dni. Po 5-7 dniach fasolka będzie ukiszona. Wtedy słoiki włóż do lodówki lub wynieś do zimnej piwnicy. Rada: Można też przygotować fasolkę w pomidorach. 600 g fasolki ugotuj w lekko osolonym wrzątku (5-8 min). Pokrój na mniejsze kawałki. 1 kg pokrojonych w kostkę pomidorów zagotuj, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko. Otrzymany przecier zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem, dodaj ulubione zioła. Na dno każdego słoika wlej 2-3 łyżki przecieru. Wrzuć fasolkę i zalej pozostałym sosem. Pasteryzuj 20-30 min w kąpieli wodnej.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy