Kiszona fasolka szparagowa
Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę (ok. 2 l). Wsyp 2 łyżki soli i 1 łyżkę cukru. Wrzuć fasolkę. Gotuj 3-4 min. Osącz na sicie.
2. W garnku zagotuj 2 litry wody. Gdy zacznie wrzeć, wsyp 2 łyżki soli. Do każdego słoika wrzuć przekrojony ząbek czosnku oraz 1 łyżeczkę gorczycy. Dodaj łodygę kopru oraz fasolkę. Wlej przestudzoną solankę. Słoiki lekko zakręć i odstaw na kilka dni. Po 5-7 dniach fasolka będzie ukiszona. Wtedy słoiki włóż do lodówki lub wynieś do zimnej piwnicy. Rada: Można też przygotować fasolkę w pomidorach. 600 g fasolki ugotuj w lekko osolonym wrzątku (5-8 min). Pokrój na mniejsze kawałki. 1 kg pokrojonych w kostkę pomidorów zagotuj, aż się rozpadną. Przetrzyj przez sitko. Otrzymany przecier zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem, dodaj ulubione zioła. Na dno każdego słoika wlej 2-3 łyżki przecieru. Wrzuć fasolkę i zalej pozostałym sosem. Pasteryzuj 20-30 min w kąpieli wodnej.
Zobacz także: