Kiszony bób z gorczycą

Lato to czas idealny na przygotowanie kiszonek.

Kiszony bób
Kiszony bób123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg młodego bobu
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 4-6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście chrzanu lub kawałek korzenia
  • przyprawy według uznania (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)

na zalewę solankową

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kłodawskiej

Sposób przygotowania:

1. Bób w łupinach wrzuć do gotującej się wody na 5 minut.

2. Odcedź. Gdy nieco przestygnie, obierz go z łupinek.

3. Tak przygotowany przełóż do słoika z przyprawami.

4. Całość zalej solanką. Zakręć słoik i odstaw na stole w kuchni.

Czas kiszenia: około 3 dni. Uwaga! Po 5-7 dniach powinien być już mocno ukiszony. Jeśli chcesz spowolnić proces fermentacji, wstaw słoik do lodówki. By go zatrzymać, należy słoik zapasteryzować, ale wtedy zniszczysz dobre kultury bakterii, czyli te cenne dla zdrowia.

Zobacz także:

Michał Kuźmiński: Kuchnia dla głodnych wiedzyStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas