Kiszony bób z gorczycą
Lato to czas idealny na przygotowanie kiszonek.
Składniki
- 0,5 kg młodego bobu
- 2 łyżeczki białej gorczycy
- 4-6 ząbków czosnku
- kilka gałązek kopru
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście chrzanu lub kawałek korzenia
- przyprawy według uznania (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
na zalewę solankową
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli kłodawskiej
Sposób przygotowania:
1. Bób w łupinach wrzuć do gotującej się wody na 5 minut.
2. Odcedź. Gdy nieco przestygnie, obierz go z łupinek.
3. Tak przygotowany przełóż do słoika z przyprawami.
4. Całość zalej solanką. Zakręć słoik i odstaw na stole w kuchni.
Czas kiszenia: około 3 dni. Uwaga! Po 5-7 dniach powinien być już mocno ukiszony. Jeśli chcesz spowolnić proces fermentacji, wstaw słoik do lodówki. By go zatrzymać, należy słoik zapasteryzować, ale wtedy zniszczysz dobre kultury bakterii, czyli te cenne dla zdrowia.
Zobacz także: