Klasyczna bruschetta
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, pachnące słońcem i latem. Mają też najwięcej cennych składników. Wykorzystaj to i przygotuj prawdziwie włoską bruschettę!
Składniki
- bagietka lub ciabatta
- 25 dag pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- 15 dag małych kulek mozzarelli
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokrój na ćwiartki, kulki mozzarelli na połówki. Czosnek posiekaj lub potnij w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przypraw solą, pieprzem, polej łyżką oliwy i wymieszaj.
2. Bułkę pokrój ukośnie i zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Na ciepłe kromki nałóż przyprawione pomidory z mozzarellą i udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: