Klasyczne smaki: Raffaello

Kokosowo-migdałowe pralinki pod tą nazwą pojawiły się na rynku niecałe ćwierć wieku temu, ale już zdążyły przejść do klasyki.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Połączenie smaków okazało się być bardzo udane, więc nic dziwnego, że gospodynie na całym świecie starają się odtworzyć je w warunkach domowych. Tak powstają ciasta, lody i torty inspirowane pralinką firmy Ferrero.

Tort Raffaello

75 g masła

200 g cukru

Sól

Opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

100 g mąki

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 płatów żelatyny

150 g kremu kokosowego

250 g twarożku

500 g mascarpone

450 g śmietany kremówki

25 g migdałów

100 g wiórków kokosowych

Tłuszcz do formy

Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do okrągłej (18 cm) formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Piec w 150 st. C przez 20 minut. Ciasto uwolnić z formy i odstawić, aby ostygło. Okrągłą miskę (pojemność 1,5 l, 18 cm średnicy) wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek, 150 g cukru i mascarpone wymieszać, a 200 g śmietany ubić. Żelatynę roztopić, zmieszać najpierw z 3-4 łyżkami kremu, a następnie z resztą kremu. Wmieszać ubitą śmietanę.
Krem nałożyć do miski. Posypać posiekanymi migdałami, przykryć blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 3,5 godziny. Ostrożnie wybić na paterę, zdjąć folię. 250 g śmietany ubić, posmarować całą kopułę tak, aby ją wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić jeszcze na 30 minut w chłodne miejsce.

Lody Raffaello z sosem jagodowym

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:

3 jaja

Szczypta soli

400 g śmietany kremówki

60 g + 2 łyżki cukru

6 łyżek rumu

Miąższ z jednej laski wanilii

100 g siekanych migdałów

100 g wiórków kokosowych

250 ml soku jabłkowego

1 łyżka skrobi

300 g mrożonych jagód

Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietanę ubić. Żółtka, 60 g cukru, rum i miąższ wanilii utrzeć na kremową masę. Dodać migdały, śmietanę i pianę. Masę umieścić w formie i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wyciąć 6 gałek lodów obtoczyć w kokosie i ponownie zamrozić. ¾ soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Pozostały sok wymieszać ze skrobią, wlać do gotującego się soku, gotować 1 minutę, mieszając. Dodać jagody, zagotować. Lody podawać z sosem.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas