Klasyczne smaki: Raffaello
Kokosowo-migdałowe pralinki pod tą nazwą pojawiły się na rynku niecałe ćwierć wieku temu, ale już zdążyły przejść do klasyki.
Połączenie smaków okazało się być bardzo udane, więc nic dziwnego, że gospodynie na całym świecie starają się odtworzyć je w warunkach domowych. Tak powstają ciasta, lody i torty inspirowane pralinką firmy Ferrero.
Składniki:
75 g masła
200 g cukru
Sól
Opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
100 g mąki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 płatów żelatyny
150 g kremu kokosowego
250 g twarożku
500 g mascarpone
450 g śmietany kremówki
25 g migdałów
100 g wiórków kokosowych
Tłuszcz do formy
Masło, cukier, sól i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do okrągłej (18 cm) formy do pieczenia nasmarowanej tłuszczem. Piec w 150 st. C przez 20 minut. Ciasto uwolnić z formy i odstawić, aby ostygło. Okrągłą miskę (pojemność 1,5 l, 18 cm średnicy) wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy, twarożek, 150 g cukru i mascarpone wymieszać, a 200 g śmietany ubić. Żelatynę roztopić, zmieszać najpierw z 3-4 łyżkami kremu, a następnie z resztą kremu. Wmieszać ubitą śmietanę.
Krem nałożyć do miski. Posypać posiekanymi migdałami, przykryć blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na 3,5 godziny. Ostrożnie wybić na paterę, zdjąć folię. 250 g śmietany ubić, posmarować całą kopułę tak, aby ją wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić jeszcze na 30 minut w chłodne miejsce.
Składniki:
3 jaja
Szczypta soli
400 g śmietany kremówki
60 g + 2 łyżki cukru
6 łyżek rumu
Miąższ z jednej laski wanilii
100 g siekanych migdałów
100 g wiórków kokosowych
250 ml soku jabłkowego
1 łyżka skrobi
300 g mrożonych jagód
Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietanę ubić. Żółtka, 60 g cukru, rum i miąższ wanilii utrzeć na kremową masę. Dodać migdały, śmietanę i pianę. Masę umieścić w formie i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wyciąć 6 gałek lodów obtoczyć w kokosie i ponownie zamrozić. ¾ soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Pozostały sok wymieszać ze skrobią, wlać do gotującego się soku, gotować 1 minutę, mieszając. Dodać jagody, zagotować. Lody podawać z sosem.