Klasyczny burger Jurka Sobieniaka

To szybkie danie obiadowe, które pokochają nie tylko dzieci. Domowe burgery smakują dużo lepiej i są zdrowsze od tych, które możemy kupić.

Klasyczny burger
Klasyczny burgermateriały prasowe

Składniki

  • 8 bułek
  • 8 łyżeczek keczupu
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 duże pomidory (sparzone, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę)
  • 4 ogórki konserwowe
  • mała główka sałaty rzymskiej (pokrojona w poprzek w cienkie paski)
8

Górną część bułki smarujemy keczupem, dolną musztardą wymieszaną z majonezem. Na spód kładziemy kępkę pokrojonej sałaty, łyżkę posiekanych pomidorów, na to usmażony hamburger, na wierzch plastry ogórka konserwowego pokrojone wzdłuż. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowe i pyszne!

Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.

Jurek Sobieniak, "Street food. Głód ulicy"
Jurek Sobieniak, "Street food. Głód ulicy"materiały prasowe
Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas