Klasyczny chłodnik litewski
Kiedy jest gorąco, szukamy orzeźwienia.
Przygotowanie:
Najpierw ugotuj wywar. Botwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj (kilka małych listków odłóż do dekoracji). Zalej małą ilością wody, tylko tyle, aby przykryła buraki i gotuj przez około 10 minut. Wywar natychmiast zakwaś sokiem z cytryny, aby nie stracił intensywnego koloru, a następnie schłodź.
Chłodnik z botwiny dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz połowę umytego i posiekanego pęczka koperku. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki.
Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną, a następnie z wywarem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki świeże oraz małosolne, a także rzodkiewkę.
Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek. Przekrój na pół. Do każdego talerza włóż jedno jajko. Wlej mocno schłodzony wywar z botwinki, posyp koperkiem.
Tuż przed podaniem zupy, dodaj posiekany szczypiorek, resztę koperku i udekoruj listkami botwiny.
Zobacz także: