Reklama

Klasyczny strudel

Rodzynki można namoczyć w alkoholu, np. rumie.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka octu
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 i ½ kg kwaśnych jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7 dag bułki tartej
  • 5 dag masła
  • Dodatkowo: 15 dag masła, olej, cukier puder

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć sprężyste, jednolite i nieklejące ciasto. Posmaruj je olejem i włóż do miski. Przykryj ściereczką, odstaw na 30 min. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Dodaj do nich rodzynki, cukier oraz cynamon, wymieszaj. 5 dag masła rozgrzej na patelni, wsyp bułkę tartą, mieszając usmaż na złoty kolor. Pozostałe masło (15 dag) roztop.

Ciasto podziel na dwie części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt (powinno być niemal przezroczyste). Ciasto posmaruj ¼ roztopionego masła, posyp połową bułki tartej i rozłóż na nim połowę jabłek. Końce ciasta załóż do środka i zwiń formując strudel. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj ¼ masła. W ten sam sposób przygotuj drugi strudel. Piecz ok. 45 min w temp. 190°C. Po upieczeniu lekko przestudź, wierzch oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy