Klasyczny strudel
Rodzynki można namoczyć w alkoholu, np. rumie.
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć sprężyste, jednolite i nieklejące ciasto. Posmaruj je olejem i włóż do miski. Przykryj ściereczką, odstaw na 30 min. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Dodaj do nich rodzynki, cukier oraz cynamon, wymieszaj. 5 dag masła rozgrzej na patelni, wsyp bułkę tartą, mieszając usmaż na złoty kolor. Pozostałe masło (15 dag) roztop.
Ciasto podziel na dwie części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt (powinno być niemal przezroczyste). Ciasto posmaruj ¼ roztopionego masła, posyp połową bułki tartej i rozłóż na nim połowę jabłek. Końce ciasta załóż do środka i zwiń formując strudel. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj ¼ masła. W ten sam sposób przygotuj drugi strudel. Piecz ok. 45 min w temp. 190°C. Po upieczeniu lekko przestudź, wierzch oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: