Kleisty ryż owinięty w liście lotosu
Przepis: Ching-He Huang
Porcja: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut, w tym czas gotowania ryżu
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
W dużej misce z gorącą wodą namocz liście lotosu, pozostaw na 20 minut, następnie odsącz i odstaw na bok. W małej misce nasącz suszone krewetki przez 20 minut, następnie odsącz i drobno posiekaj, odstaw na bok. W kolejnej małej misce namocz grzyby przez 20 minut, następnie odsącz i drobno posiekaj, odstaw na bok.
Na dużym ogniu podgrzej woka, aż zacznie dymić, następnie dodaj olej. Dodaj imbir, szalotkę, krewetki i grzyby. Smaż mieszając przez minutę. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż mieszając. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wmieszaj proszek 5 przypraw i wino ryżowe Shaohsing. Gdy wino prawie całe wyparuje, dodaj ryż. Gdy ryż wchłonie powstały sos, przypraw delikatnie jasnym sosem sojowym, ciemnym sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, białym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Zdejmij z ognia.
Wyjmij liście lotosu z wody, rozwiń je i osusz ręcznikiem papierowym. Do każdego liścia włóż połowę farszu ryżowego. Zawiń boki (nie za mocno), zawiń dół i zroluj. Zwiąż nitką i gotuj na parze przez 8-10 minut.
Po ugotowaniu rozwiń liście. Podawaj dekorowane siekaną dymką.
Uwaga od kucharza: Liście lotosu można znaleźć w sklepach z żywnością azjatycką.
Uwaga od kucharza: Słodki ryż należy najpierw porządnie opłukać wodą (aż woda, którą płuczemy, straci zabarwienie). Gotuj szklankę ryżu na dwie szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network