Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią faszerowaną kuskusem
Podróże do krajów arabskich zostawiły chyba największy ślad w mojej kuchni. Uwielbiam tamtejsze słodko-korzenno-pikantne połączenia.
Kocham bogate w smaku, gęste pomidorowe sosy z cynamonem, kolendrą i mnóstwem uprażonego kuminu, chrupiące sałatki ze świeżych warzyw z dużą ilością orzeźwiającej mięty, pyszne kasze i najróżniejsze rodzaje kofty. Nigdzie indziej na świecie nie jadłam tak dobrze przyprawionego mielonego mięsa, jak w krajach arabskich. Kiedy więc zabieram się w domu do przyrządzania klopsików, z szafki z przyprawami najczęściej wyjmuję kumin, kolendrę, cynamon i ziele angielskie.
Klopsiki:
250 g mielonej jagnięciny
250 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 jajko
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
½ gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy do smażenia lub oleju
rzepakowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Faszerowane cukinie:
2 cukinie
2/3 szklanki kuskusu
1 dymka
sok i skórka z ½ cytryny
1 łyżka oliwy do smażenia lub oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka świeżej mięty
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
Przygotuj klopsiki. Mięso dokładnie wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, startym czosnkiem, posiekaną natką, 1 łyżeczką kuminu, kolendrą i jajkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw.
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, po czym zeszklij w szerokim garnku na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodaj przyprawy i podgrzewaj przez 3 minuty. Dorzuć pomidory, cukier, szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz i duś na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Do sosu wrzuć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego uformowane z przyprawionego mięsa. Gotuj je w sosie przez 20-25 minut.
Przygotuj cukinie. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż miąższ łyżką. Wydrążone połówki cukinii obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, po czym zahartuj w wodzie z lodem i osusz dokładnie na papierowym ręczniku. Miąższ cukinii drobno posiekaj, posól i odciśnij na sicie z nadmiaru soku.
Kuskus podsmaż na 1 łyżce oliwy do smażenia. Zalej 2/3 szklanki osolonego wrzątku i odstaw. Gdy kasza napęcznieje i lekko przestygnie, wymieszaj ją z łyżka oliwy, odciśniętym miąższem cukinii, posiekaną drobno natką, miętą i dymką. Dopraw skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Farszem wypełnij połówki cukinii.
Gorące klopsiki podawaj z sosem i połówką faszerowanej cukinii.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut
Czas marynowania: 12 godzin
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" Dominiki Wójciak