Przygotowanie:
Cebule obrać, posiekać. Połowę cebuli wymieszać z mielonym mięsem. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dobrze wyrobić. Uformować 10-12 kulek. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim klopsiki przez 5 minut. Często obracać, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklić pozostałą cebulę. Posypać ją cukrem i skropić octem balsamicznym. Krótko podsmażyć. Dołożyć pomidory z puszki oraz śmietanę. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut na małym płomieniu. Na minutę przed końcem gotowania wrzucić szpinak. Włożyć też klopsiki. Posypać startym żółtym serem. Patelnię z klopsikami w sosie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać 20 minut.
Zobacz także: