Reklama

Klopsiki zapiekane z serem

W sosie pomidorowym.

Składniki

  • 2 cebule
  • 800 g mielonej karkówki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 puszki pomidorów (w kawałkach)
  • 100 g śmietany
  • 100 g szpinaku
  • 75 g żółtego sera, np. gouda

Przygotowanie:

Cebule obrać, posiekać. Połowę cebuli wymieszać z mielonym mięsem. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dobrze wyrobić. Uformować 10-12 kulek. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim klopsiki przez 5 minut. Często obracać, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.

Na tym samym tłuszczu zeszklić pozostałą cebulę. Posypać ją cukrem i skropić octem balsamicznym. Krótko podsmażyć. Dołożyć pomidory z puszki oraz śmietanę. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut na małym płomieniu. Na minutę przed końcem gotowania wrzucić szpinak. Włożyć też klopsiki. Posypać startym żółtym serem. Patelnię z klopsikami w sosie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać 20 minut.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy