Kluseczki z ciasta chlebowego (pizzicotti alla reatina)
Przepis kuchni włoskiej - jak u babci.
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto na kluseczki z mąki, drożdży i soli. Połącz składniki i odstaw do wyrośnięcia w lodówce na godzinę. Ciasto można również przygotować dzień wcześniej.
2. Z masy uformuj kluseczki pizzicotti, odrywając niewielkie kawałki ciasta. Gotuj je w posolonej, wrzącej wodzie. Kluseczki są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię (jak ravioli).
3. Podczas, gdy pizzicotti gotują się w garnku, przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj ząbek czosnku i podgrzej go na oliwie. Dodaj płatki chili, a następnie świeże pomidory i czarne oliwki. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Wyjmij pizzicotti z garnka łyżką cedzakową i przekładaj na patelnię. Dokładnie wymieszaj z sosem i nakładaj na talerze, dekorując liśćmi świeżej bazylii.
Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.
Zobacz także: