Kluski i kluseczki
W naszej kuchni znajdziemy mnóstwo dań mącznych i ziemniaczanych, często zapożyczonych z całej Europy. Przyrządza się je łatwo i są bardzo pożywne.
Składniki:
Kluski: 1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej, sól.
Gulasz: 700 g łopatki wieprzowej, 2 duże cebule, ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu, szklanka bulionu, łyżka przecieru pomidorowego, listek laurowy, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Ostudź, obierz i zmiel w maszynce.
Do ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, oprósz solą i zagnieć ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdej zrób palcem wgłębienie. Kluski wrzuć do osolonego wrzątku, zamieszaj i przykryj.
Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij cedzakiem. Przygotuj gulasz: mięso pokrój w kostkę. Cebule, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na smalcu stopionym w rondlu. Dodaj mięso, podsmaż ze wszystkich stron.
Wlej bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodaj liść laurowy, oprósz papryką, solą i pieprzem. Duś przez około 45 min na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi, polanymi obficie sosem.
Składniki:
Knedle: 1,5 kg ziemniaków, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, duża marchewka, 200 g selera korzeniowego, zielona papryka, pęczek dymek, łyżka oliwy, 400 g mieszanego mięsa mielonego, 500 g pomidorów z puszki (w kawałkach), 125 ml bulionu warzywnego, suszona bazylia, listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie: Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie.
Składniki na 4 porcje: 500 g mrożonych kluseczek gnocchi, sól, 200 g pieczarek, 50 g suszonych pomidorów, łyżka oleju, 75 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę, 200 g śmietany kremówki, pieprz, bazylia do dekoracji.
Przygotowanie: W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć stopniowo gnocchi, ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Kluseczki odcedź na sitku. Pieczarki oczyść, pokrój na połówki. Pomidory suszone potnij na kawałeczki. Wysmaż boczek i zdejmij z patelni (zostaw tłuszcz). Podsmaż pieczarki. Do grzybów dodaj gnocchi oraz suszone pomidory. Dodaj ponownie kosteczki boczku. Zalej całość śmietaną i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Danie wyłóż na talerze i udekoruj listkami bazylii.