Kluski jaglane z wiśniami
Kluski możesz podać z rożnymi owocami.
Składniki
- pół szklanki kaszy jaglanej
- cynamon
- kurkuma
- 3 łyżeczki płatków migdałowych
- szklanka konfitur z wiśni
- 2 łyżki cukru l sól
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do rondelka i upraż, cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie orzechowo pachnieć. Opłucz i zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj cynamon, kurkumę, szczyptę soli i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
Ściągnij pokrywkę z garnka i rozetrzyj kaszę łyżką, odparuj część wody. Dodaj płatki migdałów i łyżkę cukru. Całość wymieszaj.
Kiedy kasza lekko przestygnie, uformuj zwilżonymi rękami niewielkie kulki .
Wiśnie zalej szklanką wody i gotuj ok. 15 min. Trochę wiśni wyjmij, a resztę zmiksuj. Dopraw cukrem, dodaj odłożone wiśnie. Sosem polej kulki.
Zobacz także: