Reklama

Kluski jaglane z wiśniami

Kluski możesz podać z rożnymi owocami.

Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • cynamon
  • kurkuma
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych
  • szklanka konfitur z wiśni
  • 2 łyżki cukru l sól

Przygotowanie:

Kaszę wsyp do rondelka i upraż, cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie orzechowo pachnieć. Opłucz i zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj cynamon, kurkumę, szczyptę soli i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.

Ściągnij pokrywkę z garnka i rozetrzyj kaszę łyżką, odparuj część wody. Dodaj płatki migdałów i łyżkę cukru. Całość wymieszaj.

Kiedy kasza lekko przestygnie, uformuj zwilżonymi rękami niewielkie kulki .

Wiśnie zalej szklanką wody i gotuj ok. 15 min. Trochę wiśni wyjmij, a resztę zmiksuj. Dopraw cukrem, dodaj odłożone wiśnie. Sosem polej kulki.

Reklama

Zobacz także:



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy