Reklama

Kluski leniwe

Najlepiej smakują młode i wczesne kartofle. Możesz z nich przygotować wiele pysznych dań, na przykład kluski leniwe.

Składniki

  • kilogram ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag twarogu
  • jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź, ostudź i zmiel. Następnie dodaj ser, mąki, jajko oraz sól. 

2. Zagnieć gładkie ciasto i ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Odrywaj po kawałku i uformuj wałki, każdy lekko spłaszcz i ostrym nożem odetnij kopytka. W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj kopytka partiami. 

3. Gdy wypłyną, wyłów je łyżką cedzakową i odcedź na durszlaku.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy