Reklama

Kluski polskie

Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

Leniwe

Składniki na 2-3 porcje: Na kluski: 40 dag twarogu tłustego lub półtłustego, 2 jajka, 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, sól, masło, bułka tarta. Na sos: 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), 2-3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotuj sos. Śliwki rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, wlej trochę wody, dodaj miód oraz cynamon. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając 15-20 minut, aż śliwki zmiękną.

Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do niego żółtka, przesianą mąkę (1 szklanka), cukier wanilinowy i ubitą pianę z białek, wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Reklama

Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Wyłóż ciasto, uformuj z niego wałeczek, lekko spłaszcz. Ostrym nożem pokrój na małe, ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól i porcjami wrzucaj kluseczki. Gotuj 2 min od wypłynięcia na wierzch. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, mieszając smaż, aż się zrumieni. Tak przygotowaną zasmażką polej kluseczki. Podawaj z sosem śliwkowym.

Kluski śląskie z gulaszem

Składniki na 4 porcje: Na kluski: 1 kg obranych ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, szczypta soli. Na gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, 2-3 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz.

Mięso pokrój w kostkę. W garnku na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, przesmaż. Zalej przegotowaną wodą, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Duś na małym ogniu ok. 90 min. Pod koniec duszenia do mięsa dodaj mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody. Dodaj do gulaszu, gotuj jeszcze ok. 2 min.


Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski i podziel na 4 równe części. Jedną ćwiartkę ziemniaków wyjmij a to miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną. Włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, dodaj jajko oraz sól i zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskie-go. Na środku każdej kluski zrób małe wgłębienie. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 min od wypłynięcia na wierzch. Podawaj z gulaszem.

Ziemniaczane kładzione

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 1 jajko, 2 średnie cebule, 15 dag kiełbasy, olej np. rzepakowy, sól, pieprz.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj jajko oraz mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masa powinna być dosyć gęsta, by kluski nie rozpadły się podczas gotowania. Gdyby była zbyt rzadka można dodać trochę więcej mąki.

W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i dodaj 1 łyżeczkę oleju. Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką maczaną za każdym razem we wrzątku i powstałe w ten sposób kluski wrzucaj partiami do wody. Gotuj 10-15 min od czasu do czasu mieszając, by się nie posklejały. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

W międzyczasie, gdy kluski się gotują, na oleju zeszklij pokrojone w piórka cebule. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Kluseczki przełóż na talerze, na wierzch dodaj cebulę z kiełbasą.

Rada:Kluski można podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcesz je wykorzystać później, to trzeba je przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Można je później odgrzać znów wrzucając na wrzątek - na ok. 1 min - albo odsmażyć czy zagrzać w sosie.

Pyzy z mięsem

Składniki na 16 sztuk: Na ciasto: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Na farsz: 35 dag mięsa wieprzowego, może to być np. łopatka lub karkówka, 1 średnia cebula, 1-2 łyżki oleju, 1 łyżeczka majeranku, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz.

Przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso, smaż ok. 10 min. Całość zalej niewielką ilością wody i duś,aż mięso zmięknie. Gdy wystygnie, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę płynu z duszenia mięsa. Uformuj 16 kuleczek.

Połowę obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar płynu. Przełóż je do ugotowanych ziemniaków, dodaj jajko oraz mąkę. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 16 równych części.

Porcje ciasta ułóż na dłoni i lekko rozpłaszcz tworząc placuszek.

Na środku połóż kuleczkę farszu i oblep ciastem formując kulki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól, partiami wkładaj pyzy. Gotuj ok. 10 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kluski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy