Reklama

Knedle drożdżowe z gulaszem

Knedle drożdżowe są niedrogie i z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

Składniki na knedle

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • sól
  • łyżeczka cukru

Składniki na sos

  • 1litr bulionu warzywnego
  • 500 g karkówki
  • 2 cebule
  • mąka
  • olej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Do letniego mleka dodaj cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. 

2. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj kształt małej bagietki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj do niej pojedynczo knedle i gotuj przez około 10 minut. 

3. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Na oleju, który został po smażeniu mięsa, zeszklij pokrojoną cebulkę, po czym dodaj ją do bulionu. Dopraw do smaku papryką ostrą i słodką, solą, pieprzem. Gotuj 40 min. Podawaj z pokrojonymi knedlami.

Reklama

Zobacz także:

 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy