Knedle drożdżowe z gulaszem
Knedle drożdżowe są niedrogie i z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodaj cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj kształt małej bagietki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj do niej pojedynczo knedle i gotuj przez około 10 minut.
3. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Na oleju, który został po smażeniu mięsa, zeszklij pokrojoną cebulkę, po czym dodaj ją do bulionu. Dopraw do smaku papryką ostrą i słodką, solą, pieprzem. Gotuj 40 min. Podawaj z pokrojonymi knedlami.
Zobacz także: