Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieć lub przepuść przez praskę. Wystudzone połącz z jajkiem, mąką, cynamonem i cukrem. Wyrobione ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj w gruby wałek. Pokrój go na ok. 10 kawałków.
Każdą porcję rozgnieć w dłoniach. Na środku ułóż śliwkę, posyp ją cukrem i cynamonem. Zlep brzegi i uformuj w kulkę. Knedle gotuj ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku. Utrzyj żółtka z cukrem. Śmietanę wymieszaj z mąką. Zagotuj połowę mleka kokosowego z wanilią, zestaw z ognia, dodaj utarte żółtka z cukrem i wymieszaj. Pozostałe mleko kokosowe zagotuj i dodaj śmietanę. Podgrzej, mieszając, aż zgęstnieje. Dolej mleko z żółtkami, lekko podgrzej.
Wymieszaj 2 łyżki wiórków kokosowych i 2 łyżki cukru. Podgrzej na patelni na maśle i obtocz w nich knedle.
Zobacz także: