Reklama

Knedle w sosie kokosowym

Takich knedli jeszcze nie jadłaś.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • listki mięty
  • masło klarowane
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na nadzienie

  • ok. 10 śliwek
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na sos

  • puszka mleka kokosowego
  • 1 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgnieć lub przepuść przez praskę. Wystudzone połącz z jajkiem, mąką, cynamonem i cukrem. Wyrobione ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj w gruby wałek. Pokrój go na ok. 10 kawałków.

Każdą porcję rozgnieć w dłoniach. Na środku ułóż śliwkę, posyp ją cukrem i cynamonem. Zlep brzegi i uformuj w kulkę. Knedle gotuj ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku. Utrzyj żółtka z cukrem. Śmietanę wymieszaj z mąką. Zagotuj połowę mleka kokosowego z wanilią, zestaw z ognia, dodaj utarte żółtka z cukrem i wymieszaj. Pozostałe mleko kokosowe zagotuj i dodaj śmietanę. Podgrzej, mieszając, aż zgęstnieje. Dolej mleko z żółtkami, lekko podgrzej.

Reklama

Wymieszaj 2 łyżki wiórków kokosowych i 2 łyżki cukru. Podgrzej na patelni na maśle i obtocz w nich knedle.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy