Knedle w sosie kokosowym
Takich knedli jeszcze nie jadłaś.
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- listki mięty
- masło klarowane
- 2 łyżki wiórków kokosowych
na nadzienie
- ok. 10 śliwek
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
na sos
- puszka mleka kokosowego
- 1 szkl. śmietany 18 proc.
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieć lub przepuść przez praskę. Wystudzone połącz z jajkiem, mąką, cynamonem i cukrem. Wyrobione ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj w gruby wałek. Pokrój go na ok. 10 kawałków.
Każdą porcję rozgnieć w dłoniach. Na środku ułóż śliwkę, posyp ją cukrem i cynamonem. Zlep brzegi i uformuj w kulkę. Knedle gotuj ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku. Utrzyj żółtka z cukrem. Śmietanę wymieszaj z mąką. Zagotuj połowę mleka kokosowego z wanilią, zestaw z ognia, dodaj utarte żółtka z cukrem i wymieszaj. Pozostałe mleko kokosowe zagotuj i dodaj śmietanę. Podgrzej, mieszając, aż zgęstnieje. Dolej mleko z żółtkami, lekko podgrzej.
Wymieszaj 2 łyżki wiórków kokosowych i 2 łyżki cukru. Podgrzej na patelni na maśle i obtocz w nich knedle.
Zobacz także: