Knedle ze śliwkami
Marzy ci się obiad jak z dziecinnych lat? Zrób knedle.
Składniki na 6-8 porcji: 75 dag ziemniaków, 35 dag mąki, 2 jajka, 1/2 kg umytych, osuszonych i wydrylowanych śliwek (np. węgierek), 5 dag masła, 10 dag orzechów włoskich drobno posiekanych, gruby cukier do posypania, cynamon, sól, 1 szklanka śmietany (18 proc.).
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować bez soli. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, dopóki gorące, lekko ostudzić. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, dodać przesianą mąkę i szczyptę soli, wbić jajka i wyrobić dość ścisłe ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. jednego do półtora centymetra. Wycinać szklanką kółka, resztę ciasta na nowo zagnieść, rozwałkować itd. Na każde kółko nakładać śliwkę, zawinąć ją w ciasto, utoczyć okrągłego knedla, pilnując, by był dobrze zlepiony.
W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać partiami knedle, czekać, aż wypłyną i od tego czasu gotować je jeszcze dwie minuty. Wyławiać łyżką cedzakową, polewać roztopionym masłem z cynamonem, orzechami i cukrem. Osobno podać śmietanę.