Kociołek Lancashire - gulasz pod ziemniakami
Kociołek Lancashire to danie pubowe znane w całej Anglii.

Składniki
- 500 g karkówki jagnięcej lub wieprzowej
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 300 ml bulionu wołowego
- 2 plastry bekonu
- łyżka masła
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- olej
Mięso pokrój na kawałki, posól i popieprz. Ziemniaki i marchewkę pokrój na cienkie plastry, cebulę w krążki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Spód naczynia żaroodpornego skrop olejem.
Ułóż w nim kawałki mięsa, a na nich warstwę cebuli, bekonu i plastry marchewki. Dopraw tymiankiem i rozmarynem.
Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków. Polej całość bulionem i roztopionym masłem.
Piecz pod przykryciem 2 godziny, a potem odkryj i piecz jeszcze 30-40 minut.
Zobacz także: