Kociołek leśników
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" proponuje kociołek leśników czyli pożywny obiad - zupę grzybową z boczkiem i swojską kiełbasą.

Składniki
- 150 g boczku wędzonego
- 100 kiełbasy myśliwskiej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 250 g prawdziwków (mogą być mrożone)
- 1½ l bulionu wołowego
- 200 ml śmietany
- pieprz
- 2 garście makaronu strigoli
- natka pietruszki do dekoracji
Kociołek leśników - wykonanie:
Boczek pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną w kostkę cebulę.
Gdy się zeszkli, wsypać i skarmelizować paprykę. Zalać gorącym bulionem.
Po chwili dorzucić pokrojone grzyby, przykryć i gotować przez chwilę. Wrzucić makaron i gotować do miękkości. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zabielić zahartowaną śmietaną. Zagotować. Na talerzu udekorować pietruszką.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Kociołek leśników krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: