Reklama

Kociołek rozmaitości

O tej porze roku chętnie sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy.

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g brązowej soczewicy
  • 2 listki laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 250 g parówek lub kiełbasek wiedeńskich
  • majeranek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę brązową zalej wodą, odstaw na 3-6 godz. Odcedź, przepłucz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.

Parówki lub kiełbaski pokrój w plastry. Soczewicę czerwoną opłucz pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć boczek, mieszając smaż ok. 5 min. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, smaż ok. 3 min. Dodaj brązową soczewicę, listki laurowe, marchewkę, pietruszkę oraz seler i wlej 2 l wody. 

Gotuj ok. 40 min. Dodaj ziemniaki, gotuj ok. 20 min. Następnie wrzuć czerwoną soczewicę, gotuj 12 min. Na koniec dodaj majeranek, parówki lub kiełbaski, podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: soczewica
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy