Kociołek rozmaitości
O tej porze roku chętnie sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy.
Przygotowanie:
Soczewicę brązową zalej wodą, odstaw na 3-6 godz. Odcedź, przepłucz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
Parówki lub kiełbaski pokrój w plastry. Soczewicę czerwoną opłucz pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć boczek, mieszając smaż ok. 5 min. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, smaż ok. 3 min. Dodaj brązową soczewicę, listki laurowe, marchewkę, pietruszkę oraz seler i wlej 2 l wody.
Gotuj ok. 40 min. Dodaj ziemniaki, gotuj ok. 20 min. Następnie wrzuć czerwoną soczewicę, gotuj 12 min. Na koniec dodaj majeranek, parówki lub kiełbaski, podgrzewaj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: