Kokosanki
Uwielbiane przez dorosłych i dzieci i bardzo proste.
Składniki:
2 białka jaj
120 g cukru
200 g wiórków kokosowych
tłuszcz do blachy
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca, wsyp wiórki i powoli wymieszaj.
Nabieraj po łyżce masy kokosowej i układaj na nasmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C do zrumienienia (ok. 15 min).
Kokosanki można przygotować też troszkę inaczej: masło rozpuść w rondlu na wolnym ogniu. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnuszek z ognia, dodaj mleko i ponownie zamieszaj. Od razu dodaj wszystkie wiórki kokosowe i szybko mieszaj. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i połącz z ostudzoną masą kokosową i piecz do zrumienienia.