Kokosowa nutka w cieście z kruszonką
Szklankę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli i ugniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy do lodówki. Co dalej?
Sposób przygotowania na następnej stronie:
Plastry ananasa odcedzamy z zalewy, której nie wylewamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec łączymy ze szklanką cukru i zalewą ananasową, miksujemy na gładki krem. Do powstałej masy, jedno po drugim, dodajemy jaja, mieszamy. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
Blachę o wymiarach 32x38 centymetra smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy dość ścisło plastry ananasa, dociskamy. Całość posypujemy kokosową kruszonką. Pieczemy około 35 minut w 180ºC.
Ciasto przez kilka minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Kroimy w nieduże kwadraty lub prostokąty, przekładamy na talerz i podajemy z bitą śmietaną albo ciepłym sosem cytrynowym.
Zobacz także: