Kokosowa nutka w cieście z kruszonką

Szklankę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, wiórki kokosowe, 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli i ugniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy do lodówki. Co dalej?

Kokosowa kruszonka jest przysłowiową wisienką na torcie
Kokosowa kruszonka jest przysłowiową wisienką na torcie 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 125 g masła
  • 4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • puszka ananasów w plastrach
  • 2 łyżeczki Ciasta z ananasem proszku do pieczenia
  • szczypta soli
1 godz. 15 min
24

Sposób przygotowania na następnej stronie:

Plastry ananasa odcedzamy z zalewy, której nie wylewamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec łączymy ze szklanką cukru i zalewą ananasową, miksujemy na gładki krem. Do powstałej masy, jedno po drugim, dodajemy jaja, mieszamy. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.

Blachę o wymiarach 32x38 centymetra smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy dość ścisło plastry ananasa, dociskamy. Całość posypujemy kokosową kruszonką. Pieczemy około 35 minut w 180ºC.

Ciasto przez kilka minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Kroimy w nieduże kwadraty lub prostokąty, przekładamy na talerz i podajemy z bitą śmietaną albo ciepłym sosem cytrynowym.

Zobacz także: 

Inauguracja trzeciej edycji Programu Żółty TalerzStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas