Kokosowa pianka z truskawkami
Lekki deser.

Składniki
spód:
- 1/2 margaryny
- 30 dag ciemnych herbatników
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
na piankę:
- 50 dag jogurtu greckiego
- 300 ml śmietanki 30-36 proc.
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
Dekoracja
- 30 dag świeżych truskawek
1. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuścić w rondlu wraz z posiekaną czekoladą, dobrze wymieszać, wystudzić, przelać do miski, dodać mleko i pokruszone herbatniki, zagnieść.
2. Masę czekoladową rozłożyć w tortownicy lub kwadratowej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
3. Jogurt grecki wymieszać z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki chłodnej, przegotowanej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
4. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem.
5. Żelatynę dobrze wymieszać z jogurtem kokosowym i bardzo delikatnie z bitą śmietaną. Piankę rozłożyć na schłodzonym czekoladowym spodzie, wyrównać, udekorować połówkami umytych truskawek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.