Kokosowe ciasto biszkoptowe
To ciasto dobre jest jako deser lub słodka przekąska. Zobacz, jak go przygotować.

Składniki
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 150 g masła
- po półtorej szklanki cukru i mąki
- 4 jaja
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i pół szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Masło ucieramy ze szklanką cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy, jedno po drugim, trzy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną. Wiśnie przekładamy na sitko, żeby osączyć z nadmiaru soku.
2. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Wiśnie dokładnie obtaczamy w połowie szklanki wiórków kokosowych i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 30 minut w 200ºC.
3. Do śmietany dodajemy pół szklanki cukru, jajo i miksujemy, by składniki się połączyły. Następnie łączymy z dwoma szklankami wiórków kokosowych, mieszamy. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z wiśniami z piekarnika i na wierzch wykładamy masę maślano-kokosową. I dalej pieczemy w tej samej temperaturze około 20 minut. Gdyby ciasto za bardzo się spiekało, przykrywamy blachę folią aluminiową.
4. 4 Ciasto studzimy 10-15 minut w tortownicy, a następnie wyciągamy z formy i przekładamy na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło. Dzielimy na porcje i podajemy, np. jako słodką przekąskę po obiedzie lub na podwieczorek.
Zobacz także: