Reklama

Reklama

Kokosowe ciasto biszkoptowe

To ciasto dobre jest jako deser lub słodka przekąska. Zobacz, jak go przygotować.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 150 g masła
  • po półtorej szklanki cukru i mąki
  • 4 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i pół szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy ze szklanką cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy, jedno po drugim, trzy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną. Wiśnie przekładamy na sitko, żeby osączyć z nadmiaru soku. 

2. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy. Wiśnie dokładnie obtaczamy w połowie szklanki wiórków kokosowych i wykładamy na ciasto. Pieczemy około 30 minut w 200ºC. 

3. Do śmietany dodajemy pół szklanki cukru, jajo i miksujemy, by składniki się połączyły. Następnie łączymy z dwoma szklankami wiórków kokosowych, mieszamy. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z wiśniami z piekarnika i na wierzch wykładamy masę maślano-kokosową. I dalej pieczemy w tej samej temperaturze około 20 minut. Gdyby ciasto za bardzo się spiekało, przykrywamy blachę folią aluminiową.

4. 4 Ciasto studzimy 10-15 minut w tortownicy, a następnie wyciągamy z formy i przekładamy na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło. Dzielimy na porcje i podajemy, np. jako słodką przekąskę po obiedzie lub na podwieczorek.

Zobacz także:

Reklama

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy