Kokosowiec ucierany
Można go podać na deser lub podwieczorek zamiast klasycznej szarlotki.
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj z cukrem na jasnokremową, puszystą masę. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosa. Partiami dodawaj do masy jajecznej, na przemian z mlekiem kokosowym. Lekko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w cząstki. Skrop je od razu sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały.
3. Tortownicę o śr. 25 cm natłuść i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż jabłka i lekko je powciskaj w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 45-50 minut - zrób test suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
4. Mleko kokosowe (dwie łyżki) utrzyj z cukrem pudrem na gładki lukier. Polej nim wystudzone ciasto. Posyp wiórkami kokosa.
Zobacz także: