Reklama

Kokosowiec ucierany

Można go podać na deser lub podwieczorek zamiast klasycznej szarlotki.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 24

Składniki na ciasto

  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny

Składniki na polewę

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosa do posypania

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z cukrem na jasnokremową, puszystą masę. Ucierając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosa. Partiami dodawaj do masy jajecznej, na przemian z mlekiem kokosowym. Lekko zmiksuj - tylko do połączenia składników.

2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w cząstki. Skrop je od razu sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. 

3. Tortownicę o śr. 25 cm natłuść i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż jabłka i lekko je powciskaj w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 45-50 minut - zrób test suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

4. Mleko kokosowe (dwie łyżki) utrzyj z cukrem pudrem na gładki lukier. Polej nim wystudzone ciasto. Posyp wiórkami kokosa. 

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy