Koktajl truskawkowy
Jogurt możesz zastąpić kefirem albo maślanką. Zamiast cukru białego użyj trzcinowego. Z miodem też będzie pysznie!

Składniki
- 50 dag świeżych truskawek
- 1 dojrzały banan
- 1 l jogurtu greckiego
- 100 ml śmietanki 30-36 proc.
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
1. Banan sparzyć, obrać, odciąć końcówki, pokroić w plasterki. Truskawki umyć, odciąć szypułki, osuszyć, odłożyć sześć sztuk do dekoracji, resztę zmiksować na gładką masę z dodatkiem cukru i rozdrobnionego banana.
2. Schłodzony jogurt zmiksować ze słodką śmietanką, porcjami dolewać wcześniej przygotowany mus.
3. Deser przelać do pucharków, udekorować świeżymi owocami. Przed podaniem koniecznie dobrze schłodzić w lodówce.