Kolacyjna zapiekanka warzywna
Zapiekana idealna nie tylko na kolację.

Składniki
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 700 g buraków
- 100 ml oleju
- sól
- pieprz
- cukier
- 100 g sera gruyère
- 3 łyżki pestek dyni
- masło do formy
1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę tymianku pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki.
2. Plasterki ziemniaków i buraków wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i olejem. Posyp solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ser gruyère zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej przygotowane warzywa. Posyp serem. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 50 minut. Około 20-25 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika usuń folię.
3. Pestki dyni zrumień na suchej patelni, mieszaj, aby się nie przypaliły. Gotową zapiekankę posyp uprażonymi pestkami dyni oraz odłożonymi listkami tymianku.
Zobacz także: