Kolacyjna zapiekanka warzywna
Zapiekana idealna nie tylko na kolację.
1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę tymianku pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki.
2. Plasterki ziemniaków i buraków wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i olejem. Posyp solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ser gruyère zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej przygotowane warzywa. Posyp serem. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 50 minut. Około 20-25 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika usuń folię.
3. Pestki dyni zrumień na suchej patelni, mieszaj, aby się nie przypaliły. Gotową zapiekankę posyp uprażonymi pestkami dyni oraz odłożonymi listkami tymianku.
Zobacz także: