Kołduny: Pierożki z mięsem w rosole
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj jajko, sól oraz trochę wody i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut pod przykryciem.
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj majeranek, sól, pieprz, 3 łyżki rosołu i wyrabiaj ręką, aby powstała jednolita, elastyczna masa (w razie potrzeby podlej odrobiną rosołu).
Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj. Na jednej ułóż małe kuleczki farszu, wielkości pół łyżeczki, i przykryj drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Małą foremką wycinaj pierożki i sklejaj palcami. Włóż je do garnka z rosołem i gotuj do wypłynięcia, ok. 15 min. Podawaj z rosołem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: