Kolorowe pomidory z kopytkami

Składniki
na 6-8 porcji
- 1 kg pomidorów (czerwonych, żółtych i zielonych)
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag mąki
- 2 jajka
- 12 dag szpinaku
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 3 dag orzeszków piniowych
- po 4 łyżki octu winnego i oliwy z oliwek
- sól, pieprz
1. Ziemniaki ugotować, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć (zostawić kilka liści do dekoracji), przesmażyć na 1 łyżce oliwy, wystudzić, posiekać.2. Z ziemniaków, mąki, jaj, szpinaku i szczypty soli zagnieść ciasto, pokroić na kopytka, ugotować. Boczek zrumienić na suchej patelni, zdjąć, przesmażyć kopytka.
3. Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, na nie wyłożyć kopytka, boczek. Polać sosem z octu, oliwy i przypraw. Przybrać orzechami i liśćmi szpinaku.