Reklama

Kolorowe pomidory z kopytkami

Składniki na 6-8 porcji

  • 1 kg pomidorów (czerwonych, żółtych i zielonych)
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 2 jajka
  • 12 dag szpinaku
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 3 dag orzeszków piniowych
  • po 4 łyżki octu winnego i oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki ugotować, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć (zostawić kilka liści do dekoracji), przesmażyć na 1 łyżce oliwy, wystudzić, posiekać.
2. Z ziemniaków, mąki, jaj, szpinaku i szczypty soli zagnieść ciasto, pokroić na kopytka, ugotować. Boczek zrumienić na suchej patelni, zdjąć, przesmażyć kopytka.

3. Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, na nie wyłożyć kopytka, boczek. Polać sosem z octu, oliwy i przypraw. Przybrać orzechami i liśćmi szpinaku.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy