Kolorowe przekładańce
Różnorodność smaków i barw uszczęśliwi dużych i małych łasuchów.
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto: 5 jajek, 25 dag margaryny, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4-5 jabłek, tłuszcz do formy, 10 dag czekolady i listki czekoladowe do dekoracji, sok z cytryny
Na krem: budyń śmietankowy, 1/2 litra mleka, 25 dag margaryny, 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na nim plastry jabłka. Zapiekaj je 15 minut w 180° C. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i ubitą pianę. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem, wylej najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne. Piecz 45 min w temp. 180° C.
2. Budyń przygotuj wg przepisu, wystudź go. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj porcjami budyń. 1/3 kremu odłóż, resztę wyłóż na ciasto. Na wierzchu ułóż upieczone i wystudzone plastry jabłek. Częścią odłożonego kremu posmaruj także boki ciasta. Ostatnią porcją kremu nadziej szprycę i udekoruj ciasto kremowymi gwiazdkami.
3. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce i posyp nią gotowe ciasto. Udekoruj listkami czekoladowymi.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 350 kalorii
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, 25 dag margaryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag powideł wiśniowych, wiórki kokosowe
Na krem: szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 2 łyżki mąki, 1/2 kostki margaryny, po 10 dag migdałów, orzechów włoskich i wiórków kokosowych, gotowa polewa czekoladowa, garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Jajka umyj i rozbij. Cukier utrzyj z margaryną, śmietaną, jajkami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Następnie podziel je na dwie części. Obie owiń folią, włóż do lodówki na 15-30 min. Dwie blachy wyłóż pergaminem, aby wystawały rogi. Na każdą wyłóż 1/2 ciasta, posmaruj powidłami i posyp wiórkami kokosowymi. Piecz oba placki jednocześnie 45 min w 180° C.
2. Zrób krem. Jajka rozbij. Białka ubij na pianę. Dosyp 3 łyżki cukru, jeszcze chwilę ubijaj. Zagotuj mleko. Utrzyj żółtka z resztą cukru, dodaj mąkę, wymieszaj i wlej masę do mleka, cały czas mieszaj, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu. Całość połącz z pianą z białek.
3. Na jednym placku rozsmaruj krem i posyp go migdałami, orzechami i wiórkami kokosowymi. Nakryj drugim plackiem. Polewą polej wierzch ciasta, udekoruj płatkami migdałowymi i orzechami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 460 kalorii
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, jajko, 3 łyżki kwaśnej śmietany, cukier wanilinowy, 40 dag powideł śliwkowych, tłuszcz oraz bułka tarta do formy
Na masę serową: budyń śmietankowy, 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 3/4 kg mielonego białego sera, 2 krople aromatu waniliowego, śliwki suszone lub z kompotu, listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia połącz z margaryną, cukrem, jajkiem, śmietaną i cukrem waniliowym. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blachę i posmaruj je warstwą powideł śliwkowych.
2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę utrzyj z cukrem, wbijając po jednym żółtku. Dodaj ser, budyń w proszku i aromat waniliowy. Całość zmiksuj. Z białek ubij pianę i dodaj do masy serowej. Masę wyłóż na posmarowane powidłami ciasto, wyrównaj wierzch i piecz godzinę w 170° C.
3. Śliwki suszone lub z kompotu umyj, przekrój na ćwiartki i udekoruj nimi ciasto. Możesz też ozdobić każdą porcję małymi kleksami bitej śmietany oraz listkami świeżej mięty.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 280 kalorii
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, 5 łyżek cukru, 25 dag margaryny, 3 łyżki śmietany, 3/4 kg jabłek, tłuszcz i tarta bułka do formy, 12 cienkich plasterków jabłka, sok z cytryny, listki mięty
Na krem: 2 opakowania budyniu waniliowego, szklanka cukru, cukier wanilinowy
Przygotowanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i całość wymieszaj. Do mąki z proszkiem do pieczenia dołóż margarynę, posiekaj ją nożem. Dodaj cukier i śmietanę. Jajka rozbij, białka odstaw w chłodne miejsce. Wyrabiaj ciasto, dodając po jednym żółtku. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 15 min do lodówki. Po wyjęciu podziel je na pół. Blachę do ciasta posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Połowę ciasta rozwałkuj i ułóż na blasze.
2. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku. Masę jabłeczną rozłóż równomiernie na warstwie ciasta. Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu. Białka ubij na pianę, dodawaj stopniowo cukier, budyń i cukier wanilinowy. Masę wyłóż na warstwę jabłek.
3. Resztę ciasta pokrusz na wierzch masy kremowej. Piecz 45 min w temp. 180° C. Długie, cienkie plasterki jabłka zwijaj w różyczki, skrop sokiem z cytryny i wraz z listkiem mięty udekoruj nimi każdą porcję ciasta.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 425 kalorii
Świat i Ludzie 10/2011