Kompot z suszu

Klasyk na wigilijnym stole, który jest świetny również na trawienie.

Kompot  z suszu
Kompot z suszu123RF/PICSEL

Składniki

  • 20 dag suszonych jabłek
  • 20 dag suszonych śliwek wędzonych
  • 20 dag suszonych gruszek
  • 20 dag świeżej żurawiny
  • laska cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • skórka z cytryny
  • 5 goździków
  • gwiazdka anyżu
  • pomarańcza pokrojona w plastry

Sposób przygotowania:

1. Suszone owoce wraz z żurawiną (pamiętaj, aby nie była suszona) zalej 3 litrami wody i gotuj około 40 minut. Podczas gotowania dodaj cynamon, anyż, skórkę z cytryny oraz goździki. Dobrze wymieszaj.

2. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i dodaj miód. Odstaw kompot do ostygnięcia.

3. Przed podaniem na stół wrzuć do dzbanka plastry pomarańczy. Możesz też dodatkowo dolać sok wyciśnięty z limonki, wówczas kompot będzie miał ciekawy kwaskowy smak.

Zobacz także:

Najnowsza kolekcja Dawida WolińskiegoStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?