Kompot z suszu
Klasyk na wigilijnym stole, który jest świetny również na trawienie.

Składniki
- 20 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych śliwek wędzonych
- 20 dag suszonych gruszek
- 20 dag świeżej żurawiny
- laska cynamonu
- 2 łyżki miodu
- skórka z cytryny
- 5 goździków
- gwiazdka anyżu
- pomarańcza pokrojona w plastry
Sposób przygotowania:
1. Suszone owoce wraz z żurawiną (pamiętaj, aby nie była suszona) zalej 3 litrami wody i gotuj około 40 minut. Podczas gotowania dodaj cynamon, anyż, skórkę z cytryny oraz goździki. Dobrze wymieszaj.
2. Po ugotowaniu wyciągnij skórkę z cytryny i dodaj miód. Odstaw kompot do ostygnięcia.
3. Przed podaniem na stół wrzuć do dzbanka plastry pomarańczy. Możesz też dodatkowo dolać sok wyciśnięty z limonki, wówczas kompot będzie miał ciekawy kwaskowy smak.
Zobacz także: