Komunia święta
Bogato zdobiony tort na Pierwszą Komunię Świętą zrobisz bez trudu sama.
Składniki na na 12 porcji: 1 i 1/2 tabliczki ciemnej czekolady, 3 jajka, niepełna szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 puszki gruszek, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, szklanka śmietanki kremówki (36 proc.), cukier wanilinowy, filiżanka herbaty, mango, komunijne ozdoby cukiernicze (z wafelków, cukru, marcepanu lub czekolady)
Przygotowanie:
1. Jedną tabliczkę czekolady posiekaj lub zetrzyj na tarce. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj pół szklanki cukru, dalej ubijaj. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej ciasto i piecz w 175° C ok. 20 minut (lub chwilę dłużej). Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół, aby powstały dwa równe blaty.
2. Gruszki z puszki osącz z soku lub syropu. Pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem wanilinowym i odstaw do lodówki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje - podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Gdy przestygnie, połącz ją z musem z gruszek, bitą śmietaną i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
3. Nasącz pierwszy biszkopt przestudzoną, lekko osłodzoną herbatą, potem wyłóż na niego połowę masy gruszkowo-śmietanowej. Przykryj drugim blatem, nasącz go herbatą i wyłóż pozostałą część masy. Posmaruj także boki i wierzch tortu formując otwartą księgę. Boki obrysuj grzebieniem cukierniczym tak, aby przypominały kartki.
4. Mango obierz i ostrym nożem pokrój na cienkie paseczki. Udekoruj nimi brzegi tortu. Z lewej strony ułóż dekorację komunijną z ozdób cukierniczych. Pół czekolady roztop w kąpieli wodnej. Z pergaminu zrób rożek i napełnij go czekoladą. Odetnij końcówkę (powinna być bardzo mała) i zrób napis po prawej stronie tortu. Tort trzymaj w lodówce.
Przygotowanie: 80 minut
Porcja: 410 kalorii
Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 dag jabłek, po jednej galaretce cytrynowej i pomarańczowej, gałązki mięty, 2 torebki śmietany w proszku, 400 ml mleka, 10 dag wiórków kokosowych, ozdoby cukiernicze
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij, białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blachy. Piecz 20-30 minut w 180° C.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Przełóż do rondelka, wlej odrobinę wody i duś kilka minut. Wsyp galaretkę cytrynową i mieszaj, aż się rozpuści. Masę wystudź. Dodaj posiekaną miętę.
3. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do stężenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa placki. Na jednym rozsmaruj masę jabłkową, przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki. Śmietanę w proszku wymieszaj z mlekiem i ubij na sztywno. Odstaw w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polej tężejącą galaretką pomarańczową i wstaw do lodówki, aż stężeje. Boki ciasta posmaruj śmietaną i udekoruj wiórkami kokosowymi (nakładaj je szerokim nożem).
4. Tort udekoruj rozetkami bitej śmietany, komunijnymi lub kwiatowymi ozdobami cukierniczymi i listkami mięty.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 360 kalorii
Składniki na 10 porcji: 5 jaj, 6 łyżek cukru, cukier wanilinowy, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, słoik nugatu lub kremu czekoladowego, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 4 szklanki schłodzonej kremówki (36 proc.), 3 śmietan-fixy, posypka czekoladowa, 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij, białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, kakao, wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy. Piecz około 20 min w 180° C. Biszkopt ostudź i przekrój na dwa placki. Z papieru wytnij kielich oraz hostię, przyłóż do obu placków biszkoptowych, nożem wytnij żądany kształt.
2. Nugat lub krem czekoladowy roztop w kąpieli wodnej, przestudź i rozsmaruj na jednym spodzie w kształcie kielicha oraz jednym półokręgu. Kawę w proszku wymieszaj z 3 szklankami śmietanki i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp śmietan-fixy i jedną łyżkę cukru.
3. Połowę kremu kawowego rozsmaruj na masie nugatowej. Przykryj drugim plackiem. Pozostałym kremem kawowym posmaruj wierzch i boki placka w kształcie kielicha i ozdób posypką czekoladową. Pozostałą szklankę śmietanki ubij z ostatnią łyżką cukru i posmaruj nią placek w kształcie hostii. Tort wstaw do lodówki na godzinę. Roztopioną i przestudzoną czekoladą zrób ozdobny napis i szlaczek na torcie.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 70 minut
Porcja: 470 kalorii
Składniki na 12 porcji:
Na biszkopt i lukier: 6 jaj, szklanka cukru, cukier wanilinowy, szklanka mąki, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łyżek kakao, małe bezy, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 6 łyżek soku z cytryny
Na masę chałwową: 20 dag chałwy, cukier wanilinowy, 4 żółtka, łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka mleka, 35 dag masła
Na masę czekoladową: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 10 dag ciemnej czekolady, 20 dag masła
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij, białka ubij na pianę i powoli dosypuj cukier oraz cukier wanilinowy. Dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Piecz ciasto 20-30 min w 180° C.
2. Zagotuj 1/2 szklanki mleka z cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlej masę z żółtek, mieszając zagotuj powstały budyń i ostudź. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodaj pokruszoną chałwę i ucierając dodawaj budyń.
3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudź. Osobno utrzyj jajka z cukrem oraz masło. Stopniowo dodawaj do masła ubite jajka i czekoladę.
4. Biszkopt przetnij na 2 blaty. Jeden posmaruj masą czekoladową, na nią wyłóż masę chałwową, udekoruj bezami. Przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki. Zrób lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Schłodzony tort polej tężejącym lukrem.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 675 kalorii
Świat i Ludzie 18/2011