Reklama

Konfitura marchewkowo-pomarańczowa

Wyśmienita konfitura na bazie marchwi i pomarańczy sprawdzi się idealnie do ciast i na kanapki.

Składniki

  • 850 g marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze szorujemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę. Z miąższu wyciskamy sok i wlewamy do garnka. 

2. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dorzucamy do garnka z sokiem z pomarańczy. Wsypujemy cukier trzcinowy, skórkę pomarańczową, pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu, aż marchewka się rozpadnie, a konfitura zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem. 

3. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy