Konfitura marchewkowo-pomarańczowa

Wyśmienita konfitura na bazie marchwi i pomarańczy sprawdzi się idealnie do ciast i na kanapki.

Doskonałą konfitura z młodych marchewek, pomarańczy i cynamonu
Doskonałą konfitura z młodych marchewek, pomarańczy i cynamonu123RF/PICSEL

Składniki

  • 850 g marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze szorujemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę. Z miąższu wyciskamy sok i wlewamy do garnka.

2. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dorzucamy do garnka z sokiem z pomarańczy. Wsypujemy cukier trzcinowy, skórkę pomarańczową, pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu, aż marchewka się rozpadnie, a konfitura zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.

3. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Zobacz także:

Krem z marchwii i soczewicyStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?