Zauważyłeś pleśń na jedzeniu? Pod żadnym pozorem nie jedz, ani nie wąchaj
Kto z nas widząc delikatnie nadpleśniałe pomidora czy jabłko, nie zastanawiał się, czy aby nie odkroić ten nadpsuty fragment i zjeść apetycznie wyglądającą część? Jak się okazuje, wiele osób nadal nie wie, że spożywanie zainfekowanych warzyw czy owoców - nawet jeśli smakują dobrze, niesie za sobą ogromne ryzyko. Niedawno przypomniał o tym Główny Inspektorat Sanitarny, wyjaśniając, jak poważne dla zdrowia mogą być tego skutki.

Pleśń na owocach i warzywach - czy można odkroić i zjeść "zdrową" część?
Maleńka plamka na soczystym, z pozoru pięknie wyglądającym owocu wygląda niepozornie i nie wpływa na jego smak. Wielu z nas więc postanawia odkroić nadpsutą część, bo po co marnować jedzenie i wyrzucać od razu całość do kosza? Okazuje się, że ten tok myślenia jest błędny i niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzegał przez tym niejednokrotnie, a kilka dni temu postanowił ponownie przypomnieć Polakom, aby pod żadnym pozorem tego nie robili. Wyjaśniono przy okazji, czym grozi choćby jednorazowe spożycie niewielkiej ilości pleśni.

Pod żadnym pozorem nie jedz produktów z nalotem pleśni. Może skończyć się fatalnie
Kilka dni temu, w mediach społecznościowych Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił wpis z bardzo ważnym przesłaniem. Powinno być to jasne i oczywiste dla każdego, jednak jak się okazuje, Polacy nadal nie są świadomi konsekwencji wynikających ze spożycia nawet minimalnej ilości pleśni na owocach, warzywach czy pieczywie. GIS alarmuje, że nie wystarczy odkroić spleśniałego fragmentu, bo w momencie pojawienia się nalotu, cały produkt zostaje zainfekowany, a znajdujące się w nim strzępki grzybni są silnie toksyczne.
Kiedy na produkcie spożywczym pojawi się nawet niewielka plamka pleśni, wiele osób zastanawia się, czy wystarczy ją po prostu odkroić i zjeść resztę. Niestety, to bardzo ryzykowne podejście. Strzępki grzybni (czyli „korzenie” pleśni) mogą przenikać głęboko w strukturę produktu, nawet jeśli nie są widoczne gołym okiem. Oznacza to, że cały produkt może być już skażony.
Co zrobić, gdy zauważysz pleśń w żywności?
GIS wyjaśnił także, co należy zrobić w sytuacji, gdy zauważysz w swojej kuchni nadpleśniałe produkty.
- Nie wąchaj spleśniałego produktu - zarodniki mogą być szkodliwe dla zdrowia
- Wyrzuć całość - do zamkniętego kosza, z dala od dzieci i zwierząt
- Wyczyść miejsce przechowywania - np. lodówkę lub półkę w spiżarni
- Sprawdź sąsiednie produkty - pleśń łatwo przenosi się na inne owoce i warzywa - podaje GIS w mediach społecznościowych.