Konfitura z zielonych pomidorów na 2 sposoby
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Skrop alkoholem i odstaw na noc. Przygotuj syrop: do rondla wlej 250 ml gorącej wody, wsyp cukier i gotuj, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Odszumuj go.
2. Do wrzącego syropu włóż pomidory razem z sokiem, który puściły. Smaż przez 5 minut na małym ogniu. Odstaw na noc. Następnego dnia ponownie smaż pomidory, aż staną się szkliste. Podczas smażenia usuwaj zbierającą się pianę. Pod koniec dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Ostudzoną konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zamknij je.
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, cienko pokrój i zostaw na 2 godziny, aby puściły sok. Z wody i cukru zagotuj gęsty syrop (kropla syropu ma zastygać na spodku). Do gorącego włóż pomidory i delikatnie zamieszaj. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj jeszcze ok. 5 minut.
2. Drugiego dnia gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Trzeciego dnia zagotuj, dodaj cukier z wanilią, jeszcze raz zagotuj (pomidory nie mogą się rozgotować!). 3 Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i natychmiast zamknij "na spirytus", tzn. kapnij 2-3 krople spirytusu na pokrywkę słoika, zapal i natychmiast zakręć.
Zobacz także: