Reklama

Kopytka buraczane z parmezanem i chipsami z pietruszki

Czy jest coś lepszego od tradycyjnych kopytek? Tak, ich ulepszona wersja! Polecamy przepis na kopytka buraczane z pysznymi chipsami z pietruszki.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 starte surowe buraki
  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • łyżka soli
  • 40 g parmezanu
  • 300 ml oleju do smażenia
  • pietruszka
  • sól

Sposób przygotowania:

Olej rozgrzewamy do 180 stopni C. Pietruszkę obieramy i obieraczką wycinamy długie wstęgi. Gotowe paski smażymy przez około 30 sekund, do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy starte buraki, sól, jajka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Na stolnicy podsypanej mąką pszenną formujemy wałek o średnicy 3 cm. Następnie kroimy kluski o długości 5 cm. Kluski gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kopytka podajemy z tartym parmezanem, chipsami z pietruszki oraz natką pietruszki. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy