Kopytka buraczane z parmezanem i chipsami z pietruszki
Czy jest coś lepszego od tradycyjnych kopytek? Tak, ich ulepszona wersja! Polecamy przepis na kopytka buraczane z pysznymi chipsami z pietruszki.
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzewamy do 180 stopni C. Pietruszkę obieramy i obieraczką wycinamy długie wstęgi. Gotowe paski smażymy przez około 30 sekund, do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy starte buraki, sól, jajka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Na stolnicy podsypanej mąką pszenną formujemy wałek o średnicy 3 cm. Następnie kroimy kluski o długości 5 cm. Kluski gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kopytka podajemy z tartym parmezanem, chipsami z pietruszki oraz natką pietruszki. Smacznego!