Kopytka po włosku
Gęsty i aromatyczny krem w pięknym, pomarańczowym kolorze to nie jest jedyny sposób podania dyni. Właśnie zaczyna się na nią sezon. Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono.

Składniki
- 50 dag oczyszczonej dyni
- 50 dag obranych ziemniaków
- 20 dag mąki
- jajko
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dynię i ziemniaki upiecz w piekarniku w temp. 180°C, aż warzywa będą miękkie.
2. Gdy wystygną, przełóż je do misy, dodaj jajko, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Następnie dopraw solą, pieprzem i uformuj z ciasta wałki. Pokrój je, a w każdym kawałku wyciśnij widelcem wzorek.
3. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Zobacz także: