Kopytka w sosie pieczarkowym
Są niedrogie i zrobisz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę (możesz to zrobić dzień wcześniej, dzieki temu ziemniaki będą bardziej sypkie).
2. Do masy dodaj przesianą mąkę, sól, cząber i zmiażdżony czosnek, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Podziel je na kilka części, zrób z nich wałki o grubości palca. Potnij je na kawałki. Każdą porcję gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty.
3. Masło i olej rozgrzej na patelni. Cebulkę obierz, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na tłuszczu. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy się lekko zrumienią, zalej je bulionem i podduś około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, połącz ze śmietaną. Kopytka polej sosem.
Zobacz także: