Reklama

Kopytka w sosie pieczarkowym

Są niedrogie i zrobisz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

Składniki

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka cząbru
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta majeranku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę (możesz to zrobić dzień wcześniej, dzieki temu ziemniaki będą bardziej sypkie). 

2. Do masy dodaj przesianą mąkę, sól, cząber i zmiażdżony czosnek, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Podziel je na kilka części, zrób z nich wałki o grubości palca. Potnij je na kawałki. Każdą porcję gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty. 

3. Masło i olej rozgrzej na patelni. Cebulkę obierz, drobno posiekaj, a następnie zeszklij na tłuszczu. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy się lekko zrumienią, zalej je bulionem i podduś około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, połącz ze śmietaną. Kopytka polej sosem. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy