Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zgnieć praską do ziemniaków. Jajka umyj i osusz. Ziemniaki przełóż na blat lub stolnicę, zrób w nich wgłębienie, wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Zagnieć z tych składników ciasto. Nie zważaj na to, że ciasto na kopytka nieco lepi się do dłoni. Trochę musi się lepić. Jeśli jednak przylega zbyt mocno i trudno z niego uformować jakikolwiek kształt, dodaj odrobinę mąki. Ciasto wyrabiaj szybko, bo im dłużej to trwa, tym bardziej wydaje się, że trzeba dosypać mąki. A to już prosta droga, by kopytka stały się gumowate, zamiast delikatne i zwarte.
Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek. Spłaszcz go płaską stroną noża, a następnie krój ciasto skośnie, formując kopytka. Wrzucaj po kilka na lekko osolony wrzątek, a w chwilę po wypłynięciu wyjmuj je łyżką cedzakową.
Na łyżce oleju przesmaż boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Na minutę przed końcem smażenia dodaj posiekany pozostały ząbek czosnku. Gorące kopytka okraś boczkiem, oprósz suszonymi ziołami oraz czerwoną papryką.
Zobacz także: