Kotleciki gryczane z serem
Składniki
Składniki na 5 porcji:
- 3-4 łyżki olej
- sól
- 30 dag tłusty twaróg
- 2 woreczki kasza gryczana
- pieprz
- łyżki masło
- 1 por
- 2 jajka
- 1 pęczek natka pietruszki
- 15 dag ser pleśniowy typu Lazur
- 1 szklanka płatki owsiane
5-6 osób
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Starannie odcedzić. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, pokroić cienko, zeszklić na maśle, mieszając.
Ser pleśniowy rozkruszyć, wymieszać z twarogiem i jajkami na papkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
Ostudzony por przełożyć do kaszy. Dodać masę twarogową, posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę. Formować z niej kotleciki. Panierować w płatkach owsianych. Smażyć z obu stron na złoty kolor.