Kotleciki jagnięce w musztardzie Dijon i ziołach z zapiekanką z warzyw w sosie rozmarynowym
Kuchnia
To danie przypomni ci wiele kuchni świata.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zapiekanki z warzyw. Dokładnie mieszaj w misce puree z ziemniaków, jarmuż, kapustę i pieczony czosnek. Dodaj niewielką ilość utłuczonego pieprzu.
- Na patelni rozpuść masło i za pomocą łyżki nałóż na nią warzywną masę. Placek powinien mieć grubość około 2 centymetrów. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, dopóki nie przysmażą się. Ich kolor powinien zmienić się na złoto-brązowy, a konsystencja powinna być częściowo ścięta i częściowo płynna. Idealna zapiekanka powinna być miejscami chrupka, a miejscami miękka i kremowa. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, odstaw ją na bok.
- Na drugiej patelni rozgrzej olej i w tym samym czasie dopraw kotleciki jagnięce. Obsmaż je na gorącej oliwie. Mięso powinno się przyrumienić. Potem zdejmij je z patelni.
- Używając noża do masła, posmaruj tylną część kotlecików musztardą Dijon. Następnie, obtocz kotleciki w mieszance suchych ziół i bułce tartej.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez 10 minut.
- Aby przygotować sos pieczeniowy lub sos rozmarynowy, w rondlu podgrzej niewielką ilość masła i dodaj rozmaryn. Smaż aż rozmaryn uwolni swój aromat. Wlej do rondla bulion wołowy i duś na wolnym ogniu, aby zredukować sos który powinien mieć aksamitną konsystencję.
- Wyjmij kotleciki z piekarnika i odstaw na 5 minut.
Podawaj jagnięcinę z warzywną zapiekanką podlaną sosem rozmarynowym.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.