Kotleciki jagnięce z salsą miętową
Pyszne danie z grilla z odświeżającą salsą.

Składniki
- 1 cebula
- 1 pęczek mięty
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1-2 łyżki białego octu balsamicznego
- 4-5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- 8 kotletów jagnięcych z kostką (po ok. 10 dag)
- 4 pomidory
- 2 dag startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki, strączek pokroić na drobne kawałeczki i w wymieszać w miseczce z cebulą i miętą. Skropić białym octem balsamicznym, sokiem pomarańczowym i cytrynowym oraz 2-3 łyżkami oliwy. Posypać solą, pieprzem i cukrem. Przemieszać.
Kotleciki opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić pozostałą oliwą. Ułożyć je na rozgrzanym ruszcie (można w piekarniku z funkcją grill), grillować po 5 minut z każdej strony.
Pomidory pokroić na połówki. Ułożyć je obok kotlecików na grillu. Oprószyć pieprzem i solą. Posypać startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Zapiekać, aż ser się stopi. Gotowe kotleciki serwować z pomidorami z grilla i przygotowaną wcześniej salsą miętową. Danie udekorować listkami mięty.
Zobacz także: