Kotleciki marchewkowe
Pyszne placki marchewkowo-ryżowe sprawdzą się na obiad lub kolację.

Składniki
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 żółtka
- 150 g ryżu
- olej do smażenia
- pieprz
- 4 sztuki marchewki
- kilka posiekanych orzechów
sos
- pół szklanki jogurtu
3-4 osób
Ryż ugotować, schłodzić. Z jednej marchewki ukroić 3 cienkie plastry, resztę marchewek zetrzeć. Plastry marchewki sparzyć we wrzątku i po usmażeniu pokroić w długie paski. Ryż i tarte marchewki połączyć z żółtkami i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane orzechy. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju, po usmażeniu owinąć dekoracyjnie paskami marchewki.
Majonez połączyć z jogurtem i doprawić solą i pieprzem, podawać do kotlecików.