Kotleciki ryżowe
Najlepiej wybrać ryż krótkoziarnisty – jest bardziej klejący.
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 2 cebule drobno posiekaj. Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj cebulę, jajka, starty ser, suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Wsyp bułkę tartą - tyle, by masa była zwarta. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw na około 10 min. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju.
2. Pozostałą cebulę drobno posiekaj. Fasolę osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą. Brokuły umyj, podziel na małe różyczki. Zblanszuj je we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 min. Wystudź. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pomidory oraz bulion. Gotuj ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając. Sos dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodaj fasolę oraz brokuły, podgrzewaj jeszcze 5 min. Usmażone kotleciki podawaj z sosem.
Rada: Kotleciki przed smażeniem można opanierować w jajku i bułce tartej.
Przygotowanie: 60 minut
Sztuka: 230 kilokalorii